Sjeverozapadna Bosna

Osim velikog broja riječnih tokova sa kristalno čistom vodom i planina izuzetne ljepote, područje Sjeverozapadne Bosne bogato je istorijskim nalazištima. Zbog svoje uloge u ranijem periodu, na ovom području nalazi se veliki broj lokaliteta arheološkog i istorijskog značaja. Zato je ovo područje značajno u budućim istraživanjima i aktivnostima našeg projekta.

Najveće turističke atrakcije u ovom području se nalaze oko najvećih prirodnih resursa. Na svakom koraku posjetioci mogu pronaći prekrasna mjesta za šetnju, vožnju biciklima, ribarenje, lov ili samo za uživanje u prekrasnom prirodnom ambijentu.


Informacije dobijene u okviru projekta namijenjene su istraživačkoj zajednici u konzorcijumu koji bi se formirao sa ciljem realizacije projekta, studentskoj populaciji, stanovništvu područja Tropolja i Zapadnih strana, kao i potencijalnim turistima.

Rezultati projekta biće prikazani kroz promotivne publikacije iz istorije, kulture i književnosti namijenjene široj javnosti i turistima, kroz mapu lokacija ćiriličnih spomenika na području Tropolja i Zapadnih strana, namijenjenu naučnim ustanovama i institucijama, kroz Zbornik (ili atlas) sa sitematizovanim arheološkim lokalitetima i spomenicima i njihovom analizom, kao i kroz program terenske nastave za studente partnerskih unverziteta.

Dr Goran Komar

Mr Siniša Šolak